Катаракта


Какво представлява?

Катарактата е главна причина за загуба на зрението при хора над 55 годишна възраст. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото.Тази леща, разположена зад ириса, действа подобно на фотоапарат – фокусира светлинните образи върху ретината, която изпраща сигнали към мозъка.
 
Възможно е човешката леща да се замъгли до такава степен, че да попречи на светлината и образите да достигнат до ретината.
 
Наранявания на окото, определени заболявания, дори някои лекарствени продукти биха могли да причинят това замъгляване, но най-честата причина за възникването на катаракта е съвсем естествена - процесът на стареене.
 
 

Видове:


Катарактата може да съществува по рождение - вродена катаракта, може да се появи и по - късно - придобита катаракта. Вродената катаракта е последица на аномалии в развитието на очната леща. Тя рядко се явява като наследствено увреждане. Най - често вродената катаракта е последица на боледуването на майката, най - вече през през първите три месеца на бременността от заразни и особено вирусни заболявания. Децата с вродена катаракта имат намаляване на зрението, когато лещата е помътнена, частично и пълна загуба на зрението, когато лещата изцяло е помътнена. Такива деца трябва да бъдат оперирани рано, за да може те интелектуално да се развиват нормално в бъдеще. Придобитата катаракта се явява при някои общи болести /захарна болест, удар в окото, лъчеви въздействия/. Това заболяване може да се появи и като усложнение на някои очни заболявания: възпалителни - иридоциклит, увеит, както и в някои случаи на миопия. Най - често срещаната катаракта е старческата. Тази форма се появява обикновено към 60 годишна възраст. Пациентите се оплакват от намаление на зрението на едното око, рядко и на двете очи едновременно. Намалението на зрението става постепенно, без болка.

Лечение:

Катарактата може да се лекува само оперативно. (виж Операционен блок)