Възпалителни заболявания


Конюнктивити

Бактериални конюнктивити

Бактериалните конюнктивити са често срещани в лекарската практика. Най-често те се дължат на патологичното действие на следните причинители: S. aureus, Str. viridans, Str. haemolyticus, Str. pneumoniae, H. influenza, Proteus, Klebsiella, E. colli и други.

Болните имат чувство за чуждо тяло в очите, парене и глождене. Клепачите са умерено оточни и зачервени. Поради силно изразената секреция при ставане от сън клепачите са залепнали.

Вирусни конюнктивити

Вирусните конювктивити представляват 15% от всички конюнктивити. Най-често те се причиняват от аденовирусите. Вирусните инфекции понякога протичат тежко, имат склонност да хронифицират и рецидивират. Често те имат ендемичен ход на разпространение и се срещат в училища, болници и други. Заразяването става по механичен път – най-често при контакт на окото със замърсени ръце, инструменти, понякога и в плувните басейни.

Оплакванията се изразяват в силно зачервяване на окото, конюнктивален оток, светлобоязън, обилна серозна секреция, чувство за чуждо тяло в окото. Понякота болните имат и субконюнктивален кръвоизлив. Обикновено и двете очи се засягат едновременно.

Аденовирусният конюнктивит е силно заразен, поради което в рамките най-малко на 7 дни пациентите трябва да избягват контакт със здрави хора.

Алергични конюнктивити

Едни от най-честите форми на конюнктивити са алергичните. Те обикновено се асоциират с фамилна обремененост и с повишена чувствителност към редица вещества: полени, лекарства, ухапвания, храни и други. Най-често алергичната проява на конюнктивита е характерна: съчетание от сърбеж, наличие на фоликули и папили.

 

 

Блефарит

Блефарит е възпалително заболяване на клепачите, по-точно клепачните ръбове. Появява се, когато малките мастни жлези, разположени в основата на клепачите не функционират както трябва. Това причинява сърбеж и възпаление на клепачите.

Лечение на блефарит

Лечението на блефарит трябва да започне още при първите признаци на болестта. От друга страна е много важно при започнато лечение то да не се прекъсва, защото резултатите няма да бъдат добри.

 

 

 

Дакриоциститът

Дакриоциститът​ при новородени

Едно от често срещаните заболявания на слъзоотводните пътища в кърмаческа възраст е Dacryocystitis neonatorum. Долния край на назолакрималния канал по време на вътреутробното развитие е затворен от membrana Hasneri, която по време на родовия акт и изплакване на детето се перфорира. В някои случаи, след раждането тя персистира и слъзния оток е нарушен. Това води до непрекъснато сълзене от засегнатото око и поява на слузно-гноен секрет.

Дакриоциститът при възрастни:

Описание
Дакриоциститът се развива бурно със зачервяване, силна болка и оток на кожата във вътрешния очен ъгъл.

Симптоми
Получава се силно болезнена подутина с изпъната и лъскава кожа . Тя отговаря на разположението на гнойното възпалената в дълбочина слъзна торбичка. Заболяването се дължи на застойна инфекция в слъзните пътища и е съпроводено от силно главоболие, общо неразположение, разтрисане и повишена температура.

Лечение
Лечението се провежда от очен лекар, и то толкова по-резултатно, колкото по-своевременно е потърсена помощ. С помощта на антибиотици, сулфонамидни препарати и топли компреси възпалителният процес обикновено се овладява, но за избягване на рецидиви е необходимо да се възстанови по оперативен път връзката между слъзните канали и носната кухина.

 

 

Кератит

Кератит представлява възпаление на роговицата. Много често, кератит се придружава от различни ерозии и язви на роговицата.

Съществуват два вида херпесни вируси, които могат да доведат до сериозни очни проблеми.

Единият от вирусите, които причинява очен херпес, се нарича варицела-зостер. Освен очен херпес, той предизвиква и появата на варицела и херпес зостер – заболяване, което поразява нервната система.

В случай че този вирус засегне окото, състоянието се нарича Herpes Zoster Ophthalmicus (херпес зостер офталмикус).

Другият вирус, който причинява очен херпес се нарича херпес симплекс тип 1. Херпес симплекс тип 1 е същият вирус, който води до появата на студени язви по устните и устата. Когато този вирус засегне окото, той предизвиква инфекция на роговицата. Тази инфекция е известна под наименованието Herpes Simplex Keratitis ( херпес симплекс кератит).

 

 

 

Склерит

Възпаление на външния слой на окото – склерата, чиято основна функция е да поддържа формата на очната ябълка.

Заболяването често има продължително хронично протичане с периоди на обостряне и ремисия. Болестният процес може да засегне едното око, но обикновено засяга и двете очи. По-често се наблюдава при жените, отколкото при мъжете. Най-често срещаната възраст е 40-50 години.

ВИДОВЕ СКЛЕРИТ:

В зависимост от дебелината на лезията се отличават: СКЛЕРИТ(обхваща всички слоеве на склерата) И ЕПИСКЛЕРИТ (възпалението е локализирано само във външния слой).

В зависимост от локализацията на възпалението: Front склерит (развива се в предните слоеве на обвивката); Rear склерит (развива се в задните слоеве).

ЕТИОЛОГИЯ: TB инфекция; ревматичен процес (нодозен артериит, грануломатоза на Вегенер, пристъпни полихондрити); бруцелоза; сифилитична инфекция; системен лупус еритематозус; анкилозиращ спондилит; вирусна инфекция (аденовируси, херпес симплекс вирус); бактериални инфекции; състояние след операция на очната ябълка.

СИМПТОМИ: болка, тежест, дискомфорт, болезненост при движение на очните ябълки, усещане за чуждо тяло в окото, сълзене, подуване, хиперемия.

УСЛОЖНЕНИЯ: кератит; иридоциклит; вторична глаукома; астигматизъм; мътнини в стъкловидното тяло; отлепване на ретината; панофталмит;

ДИАГНОЗА: биомикроскопия; офталмоскопия; бактериологично изследване;

ЛЕЧЕНИЕ: медикаментозно (в зависимост от причинителя), физиотерапия, хирургично лечение.

НЕЛЕКУВАН СКЛЕРИТ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ЗАГУБА НА ОКОТО.

 

 

Увеити

Увеята е средната обвивка на окото, която включва ирис, цилиарно тяло и хориоидея.

ПРИЧИНИ – инфекциозни агенти, неопластични процеси, автоимунни заболявания, локален неспецифичен имунен отговор спрямо екзо- или ендогенни антигени.

КЛАСИФИКАЦИЯ И КЛИНИКА

ПРЕДИЕН УВЕИТ- нарича се още иридоциклит. При него са възпалени ирисът и цилиарното тяло, които боледуват заедно поради общото им кръвоснабдяване. 
Клиника -  зачервеното и болезнено око (болкатае постоянна, но с различен интензитет и характерна ирадиация – към челото, слепоочието или горната челюст. Засилва се при поглед наблизо. Придружава се от сълзене, фотофобия и рефлекторен блефароспазъм).

ИНТЕРМЕДИЕРЕН УВЕИТ - нарича се още парс планит. Процесът ангажира плоската част на цилиарното тяло и предните отдели на стъкловидното тяло.

Децата и младите хора боледуват по-често. Липсва зачервяване, окото е бяло и спокойно, без болка. Оплакванията са от плуващи мътнини.

Причини - саркоидоза, туберкулоза, множествена склероза, микози, нарушен имунен отговор спрямо неспецифичен антиген с неизвестен произход.

ЗАДЕН УВЕИТ – хориоретинит

Форми:  централен хориоретинит - възпалителният процес обхваща задния полюс с ангажиране на макулата.

Юкстапапиларен хориоретинит -огнището прилежи плътно по ръба на папилата на зрителния нерв..

УСЛОЖНЕНИЯ: катаракта и отлепване на ретината.

Етиологията – токсоплазмоза, бруцелоза, токсокариоза, лепра, туберкулоза, луес, борелиоза и др.

Диагностиката - серологични и специфични изследвания, включително флуоресцеинова ангиография, диагностична витректомия и тънкоиглена биопсия за доказване или отхвърляне на предполагаемата причина за възпалението.

ПАНУВЕИТ - засяга цялата увея.

ЛЕЧЕНИЕ НА УВЕИТИТЕ - етиологично, патогенетично и симптоматично.