Операционен блок


КАТАРАКТА И ВТОРИЧНА КАТАРАКТА

Потъмняването на очната леща, което народът нарича перде, е известно в медицината под името катаракта. Катарактата може да съществува по рождение - вродена катаракта, може да се появи и по - късно - придобита катаракта.
Най - често срещаната катаракта е старческата. Тази форма се появява обикновено към 60 годишна възраст. Пациентите се оплакват от намаление на зрението на едното око, рядко и на двете очи едновременно. Намалението на зрението става постепенно, без болка. Катарактата може да се лекува само оперативно.

 

 

Операцията за катаракта – факоемулсификацията:

Раздробяването на естествената леща става с помощта на вибрации, които финна сонда предава от ултразвуков генератор. Под въздействието на тези 40 000 трептения в секунда мътната леща се раздробява на малки частици, които се отстраняват, като биват изсмукани от същата тази сонда. Успоредно с това окото бива напълвано със стерилен разтвор, който трябва да замества изтегляната течност. Освен необходимото оборудване, процесът на факоемулсификация изисква голямо умение от страна на хирурга.

Катаракталната хирургия има като цяло степен на успеваемост от 98%* и повече. Постоянни постижения и подобрения в технологиите и хирургическите инструменти позволяват процедурата да бъде изключително сигурна и надеждна.

Вътреочната леща е изкуствена леща, която се имплантира в окото по време на операцията на катаракта. Добрата новина е, че катарактата Ви се е развила във време, когато технологията на вътреочните лещи е напреднала изключително много.
Традиционният метод за операция на катаракта включва монофокална – еднофокусна леща. Този вид ВОЛ е много подходяща за възстановяване на функционалното зрение за далеч.
Тази леща обаче не премахва нуждата от носене на очила за виждане наблизо, нито пък необходимостта от очила или допълнителна оперативна намеса за коригиране на съществуващ астигматизъм, или друга рефракционна аномалия.
Постиженията в технологията през последните години са впечатляващи – новото поколение изкуствени лещи могат да Ви помогнат освен да виждате добре наблизо и надалеч без помощта на очила или бифокални контактни лещи, допълнително да бъдат коригирани някои аномалии на очите Ви като астигматизъм, късогледство, далекогледство, и др

ПРЕДИ И СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА

Повечето хора се изненадват, когато разберат колко лесна и безболезнена е операцията на катаракта.
Обичайно тя отнема от 20 до 30 минути, дори по-малко, и повечето пациенти се връщат към нормалните си занимания още на следващия ден.


ПРЕДИ ОПЕРАЦИЯТА

1. Вашият хирург ще реши дали да закусите или да приемете някаква храна преди операцията.
2. Вземете си предписаните лекарства (напр.инсулин, лекарства за сърцето и др.) както обикновено.
3. По време на операцията трябва да бъдете облечени с дрехи, свободни около врата и ръцете (по възможност бъдете с къси ръкави).
4. Оставете бижутата си (пръстени, часовник, колие, обеци и др.) вкъщи. Няма да можете да ги носите по време на операцията.
5. Вземете вана или душ (включително с шампоан).
6. На вниманието на пациентките: може да бъде болезнено да ползвате шноли за коса или някакво украшение в косата. Така че явете се със свободно пусната коса, евентуално покрита с мрежа. Не се гримирайте.
7. По време на операцията трябва да останете неподвижни за около 30 минути и да не посягате с ръце към главата. След операцията трябва да останете спокойно.
 

ДЕНЯТ НА ОПЕРАЦИЯТА

Когато дойдете в лечебното заведение, ще Ви приготвят за операцията: половин час преди нея ще ви поставят капки за разширяване на зеницата. За операцията от катаракта е необходима местна упойка. Тя ще направи напълно нечувствително вашето око и областта около него.
След това ще ви отведат в залата за операцията. Ще бъдат наблюдавани параметрите на вашето кръвообращение чрез стойностите на кръвното налягане, пулса и количеството на кислород в кръвта.

Обърнете специално внимание на следните забележки, за да отстраните по-голямата част от рисковете, които биха могли да се окажат пречка за вашето възстановяване:
1. В същият ден след операцията трябва да бъдете в покой – седнали във фотьойл или на канапе. Можете да правите тоалета си или да се храните на маса както обикновено.
2. В никакъв случай не бива да сваляте превръзката, нито да разтривате окото.
3. Нормално пациентът не усеща болка след операцията. В случай на нужда е разрешено вземането на лек аналгетик.


НА ДРУГИЯ ДЕН СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА

Обърнете внимание на следните важни пунктове за този ден:


СЛЕДОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ

След операцията ще трябва известно време да си слагате специални капки в окото. Няколко седмици след операцията на катарактата ще Ви предпишат временни очила. Важно е редовно да посещавате Вашия офталмолог, за да бъде наблюдаван процеса на възстановяване.


1. Превръзката Ви ще бъде свалена от Вашия офталмолог. В същото време ще получите инструкции за лечението на окото Ви и на това как да се отнасяте към него в следващите дни и седмици.
2. Ден след операцията можете да извършвате умерени дейности.
3. Все така трябва да се въздържате от докосване на окото си.
 

СЪВЕТИ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО

Докато оперираното ви око заздравее, ще трябва да изпълнявате следните препоръки, за да защитите новата изкуствена леща и да благоприятствате по-бързата адаптация:

1. Посещавайте редовно офталмолога си в определените дни.
2. Взимайте си лекарствата и слагайте капките в окото съгласно предписанията.
3. Не вдигайте тежки предмети (по-тежки от 15 кг) и избягвайте всякакво интензивно физическо усилие през първите дни след операцията. Можете да се занимавате с обичайните си всекидневни дела.
4. Не е противопоказно, но би било добре да се въздържате от шофиране в процеса на възстановяването.
5. Избягвайте разтъркване на окото или натиск върху него най-малко един месец след операцията.
6. Можете да вземете душ и вана или да се бръснете както обикновено, но окото ви не трябва да бъде в контакт нито с шампоан, нито със сапун. Особено внимавайте при свалянето на грима.
7. Избягвайте да четете по-дълго от препоръчителното през първата седмица след операцията.
8. Можете да гледате телевизия, като внимавате да не преуморявате окото си.
9. Можете да работите на компютър, но с известна резервираност, съобразена със състоянието ви в първите дни след операцията.
10. По време на възстановителната фаза трябва да бъде избягвана сауната, както и спортовете – плуване, скокове във вода и колоездене.
11. В случай на проблеми през възстановителния период (например зачервяване на оперираното око, болки или влошаване на зрението) незабавно уведомете лекуващия ви лекар.
 

Видове лещи:

- Монофокални - имат една точка за фокусиране и могат да предоставят ясно зрение за далеч. Въпреки подобреното зрение надалеч пациентът все още ще има нужда да носи очила за определени дейности, като четене или работа с компютър. 

В тази група влизат и лещи (toric), специално разработени за пациенти с катаракта и роговичен астигматизъм. Подобно на монофокалните лещи и този вид лещи осигуряват качествено зрение за далеч, с по-малка зависимост от очила. На мнозинството пациенти все още се налага да носят очила за активности като четене или работа с компютър.

- Бифокални - чрез тях пациента има възможност да фокусира наблизко и надалеко.

- Мултифокални - създадени за пациенти, които не желаят да носят очила. Всяка от тези лещи може да замести естествената леща и да коригира и пресбиопията (старческо далекогледство). С тях Вие ще виждате еднакво добре наблизо и надалеч без очила. 

В тази група влизат и:

- мултифокални торични лещи - създадени за пациенти с астигматизъм, които не желаят да носят очила за близо и далеч, независимо дали имат катаракта или не. Тази леща може да замести естествената човешка леща и да коригира пресбиопията. Тя дава изключителна острота на зрението на всички разстояния - близко, средно и далечно.

- акомодативни лещи (умни лещи) - съвременна леща, която коригира зрението без да има рефрактивни и дифрактивни кръгове. Акомодацията за близко се осъществява чрез промяна на позицията на лещата.

Никои други лещи не се доближават толкова мого до естествената способност на окото за фокусиране. 

Човешкото око използва мускулите си, за да движи лещата, което позволява фокусиране върху това, което искате да видите, като по този начин осигуряват зрение на всички дистанции.

ГЛАУКОМА И ВТОРИЧНА ГЛАУКОМА

Когато медикаментозното и лазерното лечение на глаукомата не е довело до успех се прибягва до оперативно лечение. Операцията представлява 

EX-Press – глаукома филтриращ имплант. 

EX-PRESS™ Глаукома филтриращо устройство е малко устройство - с размерите на оризово зърно, което се имплантира между вътрешната и външната част на окото. EX-PRESS™ Глаукома филтриращо устройство осигурява правилната работа на дренажната система на окото, която е била повредена от глаукома.

 

ПТЕРИГИУМ (Външно перде) 

Представлява ципа, която тръгва от конюнктивата и расте върху роговицата, като напредва постепенно от периферията към центъра й. При външното перде операцията представлява механично изрязване на ципата, за да не се получи рецидив на външното перде. Времетраенето е различно според степента на заболяването.

ХАЛАЦИОН

Операцията се извършва под местна упойка. Обикновено трае около 10 минути. Хирурга прави разрез и премахва (евакуира) гнойната колекция. Отстранява се и наличната капсула. Поставя се стерилна превръзка, която се сваля на следващия ден от наш специалист.

ВЪТРЕОЧНА ИНЖЕКЦИЯ С АНТИ-VEGF МЕДИКАМЕНТ

При макулна дегенерация свързана с възрастта от ексудативен тип в очното дъно прорастват новообразувани кръвоносни съдове. Тези кръвоносни съдове пропускат течност и кръв, като по този начин предизвикват замъгляване на зрението и разкривяване на образите. Има и други заболявания, при които се наблюдава влошаване на зрението поради наличието на новообразувани съдове, дори при млади хора: високостепенно късогледство, хистоплазмоза, ангиоидни стрии и травми на окото, но понякога няма определена причина за появата им.
Оток на макулата може да се получи при венозна оклузия (запушване на венозен съд) или при диабетна ретинопатия. Понякога той не се влияе от традиционните методи за лечение.
Целта на вътреочното прилагане на анти-VEGF медикамент е да се намали загубата на зрение при по-горе изброените заболявания. При някои пациенти се постига подобряване на зрението, при други не може да се възстанови това, което вече е загубено, но се запазва наблюдаваното в момента състояние. След местна анестезия лекарството се инжектира в стъкловидното тяло (гелообразната материя изпълваща окото).
Вътреочни инжекции с анти-VEGF медикамент се прилагат през равни интервали от време (между четири и шест седмици), определяни от лекуващия очен лекар.